Sve aktuelnosti

ZDRAV OBROK U ŠKOLI? MOGUĆE JE!

Povodom Dana pravilne ishrane‚ koji je koji se širom Evrope obeležava 8. novembra, u Hemijsko-tehnološkoj školi, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, organizovana je radionica na kojoj su učenici imali priliku da nauče da prave zdrave obroke. Tradicionalno, u novembru se organizuju radionice na kojima srednjoškolci zajedno sa profesorima i stručnjacima iz Zavoda za javno zdravlje, pripremaju zdrave obroke, koje i kod kuće mogu samostalno pripremiti i poneti u školu za užinu. 

- Cilj nam je da pokažemo da sa malo mesa i puno povrća može da se napravi kvalitetan a nutritivno vrlo bogat obrok. Pravimo i mafine (kako deca jako vole da jedu testa), ali u kombinaciji sa povrćem. Pripremamo i voćnu salatu. Sva naša istraživanja su pokazala da deca ne unose dovoljne količine voća. Pokazali smo im kako da iskoriste voće za uživu, a preporučuje se da i u školi imaju voćnu užinu - objašnjava Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Naša škola se uvek rado odaziva organizovanju ovakvih radionica. 

- Ovo je jedna od aktivnosti koja se organizuje za obrazovni profil - prehrambeni tehničar. Cilj je da se mladi upoznaju sa pravilnim stilom života i zdravim načinima kuvanja i pripremanja hrane - ističe Jadranka Vojnić Purčar, koordinator praktične nastave.