Učenici pišu

Učenici pišu: SLOVENCI U GOSTIMA

U periodu od 22. do 26. aprila imali smo priliku da ugostimo i upoznamo  učenike Gimnazije i srednje hemijsko-farmaceutske škole iz mesta Ruše (Slovenija). U goste nam je došlo šesnaest učenika (druga godina) farmaceutskog, hemijskog i gimnazijskog smera, koji su odmah po dolasku imali mogućnost da obiđu našu školu i razgledaju grad. U narednim danima, pored vremena za druženje, zajedno smo išli smo u obilazak najlepših mesta u okolini i samom centru Subotice. Jezero Palić, Vinarija „Zvonko Bogdan“, crkve i Gradska kuća... samo su neka od mesta koja smo razgledali. Ukazala nam se mogućnost da prisustvuejmo prstenovanju ptica na Ludaškom jezeru, kao i da bolje upoznamo prelepu prirodu.

Obilazak i šetnja gradom, sa našim profesorom istorije Dominikom Demanom, pomogla nam je da nešto novo vidimo i naučimo. Pored raznih predavanja, gosti su imali priliku da obiđu našu školsku pekaru gde su se oprobali u pravljenju peciva. Svakako neizostavni deo kreativnog programa jeste i tekstilna radionica gde su gosti imali priliku da oslikavaju torbe crtežima, koje su poneli kao jednu od uspomena iz naše škole...

Kao i uvek, u pamćenju najviše ostaje druženje i aktivnosti kojima smo ispunili slobodno vreme. Igranje odbojke u dvorištu škole i odlazak na kolače u poslastičarnicu svakako je bio možda i najlepši deo celog ovog iskustva. Stidljivost koja nas je sve obuzela prvog dana, nije bila prepreka za stvaranje novih poznanstava i prijateljstava. Iako je ovih pet dana brzo prošlo, nadamo se da ćemo u budućnosti imati prilike da se ponovo sretnemo sa drugarima iz Slovenije i steknemo još puno novih prijateljstava kroz ovakva dešavanja.

Jelena Francišković III-9