Sve aktuelnosti

TRAGOVIMA EGZISTENCIJE

Učenici odeljenja I-10, predvođeni odeljenjskim starešinom, profesorkom Martom Talpai, posetili su Rajhlovu palatu i pogledali dve aktuelne izložbe.

  • Prvo smo pogledali radove umetnice Ildike Moric, koja se bavi ilustracijom i dizajnom knjiga. Njeni video radovi predstavljaju različite pristupe razumevanju vremena, prostora i prisustva. Zapamtili smo da “papir nije samo nosilac slike, već i njen deo”, i da “priču o ilustracijama, izraženim na otiscima, piše posmatrač”. Na spratu smo pogledali zanimljivu izložbu Gorana Despotovskog “Tragovi egzistencije” – objašnjava prof. Talpai.

 

Izložba “Tragovi egzistencije” izaziva publiku da postavlja pitanja i da joj se vraća kroz živi dijalog.

  • Vođenje kroz izložbu i razgovor sa umetnikom dobra su prilika da zajedno razmišljamo o svim temama koje ona pokreće, da saznamo na kojim idejama počivaju izložene instalacije, imaju li sličnosti sa stanjem u društvu danas i da li nas angažuju kao pojedince… Na ova i druga pitanja odgovor je dao kustos Moderne galerije Miroslav Jovančić. Imali smo čast da nas upravo on vodi kroz uzbudljiv svet umetnosti… – zaključuje prof. Talpai.