Sve aktuelnosti

TRADICIJA – DANAS!

„Upoznavanje kultura kroz nauku i tradiciju“ – naziv je projekta realizovanog u petak, 10. novembra, u Hemijsko-tehnološkoj školi. Pozivu da učestvuju u projektu, čiji je cilj upoznavanje sa tradicionalnim recepturama - upoznavanje, druženje i povezivanje kroz nauku i tradiciju, odazvale su se i Gimnazija “Svetozar Marković”, Tehnička škola “Ivan Sarić” i Politehnička škola. Projekat je realizovan pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

  • Prvi blok radionica, održan je školskoj laboratoriji. Cilj je bio da se upoznamo  sa tradicionalnom recepturom za pripremanje masti protiv prehlade, koje su lokalni apotekari pripremali još u vremenu kada su naše bake i mame bile deca pa sve do današnjih dana! Ovakvu tradiciju pripremanja melema, masti i krema svakako bismo želeli sačuvati od zaborava - i kroz ovu aktivnost  istaći značaj i važnost očuvanja  tradicionalnih receptura – naglašava prof. Nataša Nikoloski, pomoćnica direktora.

Radionicu u školskoj laboratoriji vodili su učenici obrazovnog profila - tehničar za operativnu forenziku: Jelena Francišković, Sanela Francišković, Dunja Drobac, Anastasija Obradović, Leo Čupak, Sara Milosavljević (III-9), Andreas Damjanoski (II-9), Dominika Čakanj i Mia Bada (II-8). Prezentaciju je pripremila Jelena Francišković; Sanela Francišković bila zadužena za fotografije i video snimke, dok su ostali učenici pomagali vršnjacima iz drugih škola da pripreme mast protiv prehlade – izuzetno koristan baš u ovo doba godine.

 

  • Cilj drugog bloka radionica bio je priprema hleba/peciva na osnovu recepata koje su učenici dobili od svojih roditelja, baka, deka… Reč je o receptima karakterističnim za neki kraj, mesto, selo ili zemlju; recept koji bi učenici želeli da otrgnu od zaborava, ili pak da pripreme tradicionalno pecivo našeg kraja. Sa načinom pripreme polaznike radionice upoznali su učenici naše škole sa obrazovnog profila pekar – objašnjava prof. Nikoloski.

Radionicu u školskoj pekari vodili su učenici odeljenja III-5: Dario Sabo, Nikola Davčik, Davor Sabo, Igor Saulić, Antonija Vukelić i Janoš Sivić, koje je pripremila profesorica Anita Terežak.

Video prilog (u učeničkoj režiji) nastao na radionicama, možete pogledati na Instagram stranici Hemijsko-tehnološke škole.