Arhiva

„SVUDA NAS IMA!“

„SVUDA NAS IMA!“

Ukupno 30 učenika, koji čine odeljenje I-9, budući tehničari za operativnu forenziku, polako ali sigurno primiču se kraju prve godine školovanja u Hemijsko-tehnološkoj školi. Da je reč o odeljenju koje čine posvećeni, ali si svestrani đaci, dokazuju i Dunja Drobac i Luka Ivković, koji beleže uspeh na takmičenju iz matematike, učestvuju u školskim priredbama, a povrh svega, redovno se bave i sportom!

Nakon što su na opštinskom takmičenju iz matematike ostvarili rezultat koji ih je odveo na okružno (gde su bili među prvih 20 učenika u jakoj konkurekciji, uključujući i gimnazijalce), Dunja i Luka otkriće da su matematiku zavoleli još u osnovnoj školi, da na takmičenju nije bilo treme i da će sigurno učestvovati i sledeće godine!

- Da matematika nije bauk pokazao nam je profesor Mensur Tahiri čiji je pristup takav da gradivo ne deluje teško i zamorno. Sada radimo oblast – prost kamatni račun, račun mešanja i procentni račun, i baš danas pišemo kontrolni! Zadovoljna sam učešćem na takmičenju, s obzirom na okolnosti, kombinovanu i onlajn nastavu, profesor nam je maksimalno izašao u susret i pripremio nas za takmičenje – ističe Dunja.

Zanimljivo je da ova talentovana i vredna devojka u Suboticu i Hemijsko-tehnološku školu dolazi iz Novog Sada! Stanuje u Domu učenika, a kući ide vikendom.

- Kada su u „Teslinoj“ gimnaziji u Budimpešti smanjili broj učenika koje primaju, shvatila sam da bih tamo verovatno bila „isceđena“ i ne bih imala volje za fakultet, pa sam rekla roditeljima – nađite mi forenziku, neću ništa drugo! Između Kruševca i Subotice ovo je bila bliža i bolja varijanta, i sada sam tu. U početku je bilo teško, ipak sam ja puno toga ostavila kod kuće, promenio mi se ritam života, ali nisam se pokajala. Došla sam sa strahom, ali pronašla sam se, lep je tempo, svi se profesori trude, izlaze nam u susret, tu je i dopunska i dodatna nastava...

Da je izbor Hemijsko-tehnološke škole bio pravi izbor, slaže se i Luka Ivković, koji hvali i školu i profesore, ali i društvo u odeljenju: „Svi su dobri, pozitivni“. Dodaće da je forenziku kao smer izabrao jer priželjkuje posao u MUP-u, kako bi nastavio koracima svog oca – graničnog policajca. Dunja planira nastavak školovanja i želja joj je da upiše Univerzitet za forenziku u Zemunu, o kojem im je govorio i ministar Aleksandar Vulin, tokom nedavne posete školi. „Znam da primaju samo deset studenata, ali kopaću i rukama i nogama da upadnem!“.

Osim što su dobri matematičari, naši sagovornici ne zaboravljaju da je u „zdravom telu zdrav duh“, pa se oboje godinama bave – sportom. Dunja trenira tekvondo, a Luka streljaštvo. Član je kluba „Vojnik“ iz Subotice i nedavno je učestvovao na republičkom takmičenju! U slobodno vreme pomaže ocu koji se bavi i pčelarstvom, dok će Dunja rado posegnuti za nekom dobrom knjigom: „Volim da čitam i police su mi od poda do plafona pune knjiga!“. Strast prema čitanju i lepoj reči otkrila je i profesorka srpskog jezika Gordana Jurić Veselinović koja je i Dunju i Luku angažovala i pripremila za program povodom školske slave Svetog Save. „Takvi smo mi, svuda nas ima!“ – uz osmeh zaključuje Dunja...