Arhiva

RADIONICA O KLIMATSKIM PROMENAMA

RADIONICA O KLIMATSKIM PROMENAMA

Edukativna radionica na temu klimatskih promena održana je u Hemijsko-tehnološkoj školi, u petak, 11. februara. Budući „zaštitari“, odeljenja II-11, III-11 i IV-1, imali su priliku da putem linka prate projekat koji sprovode članovi Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine (Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu).

Ovo je peta godina zaredom kako se u srednjim školama širom Srbije, sprovode projekti na teme koje uključuju zaštitu životne sredine. Reciklaža ambalaže (SKAR projekat) bila je tema prve godine, dok su druge godine srednjoškolci saznali više o otpadu kao energentu (OKEj projekat). Treće godine naglasak je bio na samom konceptu cirkularne ekonomije (CIRCLE projekat). Prošle godine održana su onlajn predavanja i radionica o aktuelnoj problematici nastajanja i upravljanja otpadom od hrane i mogućnostima iskorišćenja ovog tipa otpada sa ciljem zaštite životne sredine (FOODY projekat).

Ovogodišnja tema osmišljena je da informiše i edukuje srednjoškolsku populaciju sa posebnim osvrtom na aktuelnu problematiku klimatskih promena, koje trenutno predstavljaju jedan od najvećih ekoloških problema širom sveta. Učenici i profesori iz 15 odabranih srednjih škola učestvovali su u nizu različitih aktivnosti, posebno osmišljenih da dodatno edukuju učenike o relevantnoj temi klimatskih promena.

Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Ambasade SAD-a u Beogradu, u okviru Alumni projekta FulbrajtAlumniste profesora Nemanje Stanisavljevića. Hemijsko-tehnološka škola aktivni je učesnik u FulbrajtAlumni projektima – U susret klimatskim promenama, od samog početka.

“U svetlu tekućih klimatskih izazova, obrazovanje mladih generacija i njihovo aktivno uključivanje u inicijative i aktivnosti vezane za klimatske promene od suštinske je važnosti za dugoročno postavljanje obrazaca ponašanja u vezi sa klimom u društvu, koje će doneti mnogobrojne koristi za celokupno društvo” – poručuju (i upozoravaju) organizatori radionice.