Takmičenja

PRVO MESTO NA REPUBLIČKOM TAKMIČENJU

Dunja Drobac, učenica odeljenja I-9 Hemijsko-tehnološke škole, osvojila je prvo mesto na Republičkom takmičenju iz opšte i neorganske hemije i hemijske tehnologije, održanom od 8. do 10. aprila u Kruševcu. Njen mentor, profesorka Nataša Nikoloski učenicu je za takmičenje pripremala od oktobra prošle godine, kada je održano školsko takmičenje na kom je Dunja takođe osvojila prvo mesto.

- Takmičenje se sastojalo iz tri dela: praktičnog, teorijskog dela, i proglašenja pobednika i dodele nagrada. Radili smo u laboratoriji, gde je trebalo odraditi i delove zadataka, napisati nazive, reakcije, popuniti tabelu, objasniti šta se desilo, prikazati jednačinama... Teorija se sastojala od 20 zadataka iz šest oblasti – objašnjava Dunja.

Ova talentovana i vredna devojka (o kojoj smo već pisali i nekim drugim, lepim povodom) otkriva da osvojeno prvo mesto možda i nije toliko iznenađenje za nju jer mu se nadala, ali pre svega – mnogo radila.

- Profesorka Nataša, koja je i naš odeljenjski starešina, mnogo mi je pomogla! Da nje nije bilo, ne bih ni ja bila tu gde jesam! Radile smo, trudile se, i trud se isplatio. Drago mi je što je ponosna na mene.

Zanimljivo je da je Dunja iz Novog Sada u Suboticu i Hemijsko-tehnološku školu došla privučena novim obrazovnim profilom - tehničar za operativnu forenziku. Došla, i kako naglašava, nije se pokajala. Naprotiv. A omiljeni predmet bila joj je i ostala – hemija. U Domu učenika srednjih škola, gde stanuje, od vaspitača punih podrške dobila je čestitke, a lepe uspomene ponela je i iz grada u kojem je sada bila prvi put.

- U Kruševcu je bilo sjajno! Zadovoljna sam smeštajem, društvo je bilo dobro, svi profesori! Nije bilo tenzija, svako se svakom našao. Lepa atmosfera...

Osim Dunje na takmičenju je učestvovala još jedna učenica Hemijsko-tehnološke škole: Emilija Brešćanski, čiji je mentor prof. Ibolja Fenjveši. A kada je u pitanju takmičenje ovog ranga, i učešće je veliki uspeh. Čestitamo!

Još jedna medalja za Hemijsko-tehnološku školu. Niz bez kraja...