Arhiva

OBUCITE – “ISTORIJU”!

OBUCITE – “ISTORIJU”!

Učenici odeljenja III-15 i IV-15 (budući modelari), i profesorke Ana Žigmanov Vuković i Kata Suknović, u sredu, 2. decembra, u Gradskom muzeju, prisustvovali su predavanju i radionici “Istoricizam u odevanju”. Tim povodom, prof. Kata Suknović održala je predavanje na temu “Istoricizam u odevanju kao istorijski prikaz, te istoricizam kao inspiracija u današnjoj modi”.

- Za učešće u projektu kao ideja i inspiracija poslužili su modeli iz modnog časopisa “Die Modenwelt” iz 1896. godine, u kome se nalaze izuzetni i detalji primeri tadašnje mode sa modnim detaljima i krojevima – objašnjava prof. Suknović.

U okviru radionice na zadatu temu, učenici su, uz pomoć profesorki, izradili detalje na odeći u vidu kragni (pripremili ih u školi), kao i čipkane i satenske ukrase, mašne, trake i cvetove - karakteristične za taj period. Usledila je postavka panela sa fotografijama iz razdoblja istoricizma u našem gradu, što je radionicu učinilo ineresantnijom i kreativnijom.

- Poziv za učešće usledio je od strane Gradskog muzeja kao deo IPA projekta prekogranične saradnje Gradskog muzeja Subotica i Muzeja „Ištvan Tir“ u Baji, pod nazivom “Istoricizam u Bačkoj – saradnja u kulturi i promocija turizma u regiji“. Koordinator ovog dela projekta je Ljubica Vuković Dulić, viši kustos istoričar umetnosti – dodaje prof. Suknović.