Sekcije

NjEGOVA DELA - NAŠA INSPIRACIJA

U okolnostima koje diktira aktuelna situacija prouzrokovana pandemijom, Hemijsko-tehnološka škola u četvrtak, 27. januara, obeležila je školsku slavu – dostojanstveno i svečano. Upaljena sveća, miris tamjana, Svetosavska himna i želje za zdravlje, za uspešnu školsku godinu, za mir, za slogu... Okupljeni oko slavskog kolača, direktor škole, sveštenik, profesori i učenici - lepa slika. 

Uz čestitke koje je uputio učenicima i zaposlenima, direktor škole Nikola Matković, osvrnuo se na lik i delo Svetog Save, poručivši da su „njegove reči i dela – naša inspiracija i motiv na budućem putu“. O Svetom Savi kao čoveku koji je postavio temelje crkve i državnosti na našim prostorima, govorio je veroučitelj Srđan Pantelić, naglasivši da je već mladi Rastko znao da čoveku nije najbitnije ni kraljevstvo, ni kruna, već – duša. I dodao:

- Bio je stub srpskog morala i savesti. Umeo i uspeo da pokrene sve narodne stvaralačke snage. Prosvetlio nas je i dao nam prozore na sve četiri strane sveta, i najvažnije, prozor prema nebu...

Osvrćući se, ne samo na prošlost, već i na sadašnjost, posebno na izazove sa kojima se u poslednje vreme suočavaju prosvetni radnici, otac Veljko Vasiljev poželo je uspeh u teškim okolnostima, posebno u realizaciji kombinovane nastave. A da u datim okolnostima ni malo nije (bilo) lako pripremiti prigodan program, znaju i profesorke Gordana Jurić Veselinović i Zita Berenji, koje su, uprkos svemu, sjajno odgovorile na zadatak. Učenici odeljenja I-9: Dunja Drobac, Luka Ivković i Aleksa Veličić, u reči i pokretu, približili su nam „Svetosavsku besedu“ Matije Bećkovića, dok su učenice odeljenja II-4: Čila Horvat i Edina Gašpar izvele resital na mađarskom jeziku. Program je obogatio i veseli zvuk harmonike („Goranine, ćafanine“) Dragana Mihaljeva, učenika odeljenja III-9, dok su Himnu Svetom Savi i tradicionalnu pesmu „Oro se vije kraj manastira“, uz mentorstvo profesorke Emine Tikvicki, izvele učenice: Milana Trbulin, Nevena Jovanović, Dunja Drobac, Jana Blagojević, Milica Vujković Bukvin i Danijela Dumitrov. Pošto je na snazi zabrana javnog nastupanja horova, devojke su, obučene u narodne nošnje, nastup snimile dan pred priredbu, tako da su ga prisutni pratili na ekranu u zbornici.

Školska slava je datum kada se škola i zvanično oprašta od svojih penzionera. Ove godine to su: Marija Mihalek, Otilija Čavić, Jelena Zorić i Ljiljana Sloboda. Nažalost, dve koleginice bile su sprečene da prisustvuju svečanosti, tako da će im zlatnik sa ugraviranim logoom škole (od ove godine dar svim penzionerima!) biti uručen naknadno. Dok su iz ruku direktora škole i pomoćnika Ivana Rančića primale poklon koji se trajno čuva, emocije nisu krile koleginice Zorić i Sloboda, poručivši da će se potruditi da penzionerske dane iskoriste na najbolji mogući način...