Sve aktuelnosti

NA UTABANOM SAVINOM PUTU…

Hemijsko-tehnološka škola u petak, 27. januara, obeležila je školsku slavu, praznik posvećen ocu srpske duhovnosti, kulture, osnivaču srpske crkve i prosvetitelju. Svečanosti upriličenoj u školskoj biblioteci, osim đaka i profesora, prisustvovale su i bivše kolege – penzioneri. Škola je ugostila i člana Gradskog veća Iliju Đukanovića.

Sveti Sava se slavi kao zaštitnik škole, učitelja i đaka. I zato smo se, upravo na ovaj dan, prisetili svega što je ON učinio za nas, ali osvrnuli i na ono što smo učinili i činimo MI – đaci, prosvetni radnici. O tome koliki je doprinos na ovom utabanom putu dala Hemijsko-tehnološka škola, govorio je direktor škole Nikola Matković, naglasivši da su u proteklih godinu dana učenici Hemijsko-tehnološke škole, na sva tri područja rada, doneli medalje sa republičkih takmičenja!

 Prigodnu besedu o Svetom Savi (ukrašenu stihovima pesme protojereja Vladana Simića) kazivao je veroučitelj Srđan Pantelić, dok je muzičku podlogu istkao Novi omladinski hor profesorke Emine Tikvicki (uz Svetosavsku himnu, publika je imala prilike da istinski uživa u pesmi “Crven cvete”, uz muzičku pratnju Dragana Mihaljeva - harmonika). U skladu sa slavskim običajima, otac Dragan Stokin, uz prigodnu besedu kojom je pozvao na ljubav i mir, osveštao je slavski kolač.

Resital o Savinoj ličnosti, detaljima iz njegovog života i njegovom značaju kazivali su učenici: Marija Ivković Ivandekić, Median Babić i Aleksa Bojanić. Učenici su dočarali i odabrane Savine misli, ali i savremene poruke. Kako se Sveti Sava izborio sa đavolom (uz uvodnu reč i muzičku podršku na kontrabasu Lile Fadi) prikazala je učenica Mia Bada. Program na srpskom jeziku pripremila je prof. Aleksadra Medan, dok je za program na mađarskom jeziku bila zadužena profesorka Gabriela Lodi.  

Hemijsko-tehnološka škola je na Dan školske slave, tradicionalno uručila prigodne poklone (bivšim) kolegama koji su tokom prošle godine otišli u penziju. Zlatnik sa ugraviranim grbom škole podsećaće ih na dane provedene u školi, i za katedrom - dane koji se ne zaboravljaju... Obeležavanje školske slave ujedno je i prilika da se prisetimo lika i dela čoveka koji nas nadahnjuje velikovima: najmlađe dete velikog srpskog župana Stefana Nemanje i njegove žene Ane, po rođenju dobija ime Rastko. Malog Rastka vaspitavali su najbolji učitelji iz Soluna, Dubrovnika, Venecije i Carigrada. Bio je bistro, pametno i veselo dete, brzo naučio da čita i piše. Međutim, Rastka svetovni život nije mnogo zanimao, već je interesovanje pokazivao za duhovne lepote… Postoji verovanje da je loš znak ako na Svetog Savu grmi i da će se sigurno nešto rđavo desiti, pošto su udari gromova izuzetno retka pojava zimi. Isto tako, postoji verovanje da sunčan dan na Svetog Savu donosi blagostanje i srećnu i rodnu godinu. Čekajući sunce i jednu godinu ispunjenu optimizmom, sigurno koračamo drugim polugodištem školske 2022/2023…