Sve aktuelnosti
MLADI KUVAJU - ZDRAVO
Zavod za javno zdravlje Subotica, u saradnji sa Hemijsko-tehnološkom školom, organizovao je promotivnu akciju “Mladi kuvaju” povodom Evropskog dana pravilne ishrane i kuvanja sa decom u kojoj su učenici imali priliku da sami isprobaju veštine zdravog kuvanja. Cilj promotivnih akcija bio je osposobljavanje mladih da samostalno pripreme zdrav obrok i razviju pravilne navike u ishrani. Učenici su imali priliku da nauče kako se pripremaju mafini sa spanaćem, piletina sa različitim vrstama povrća, čizkejk i voćna salata. Ove aktivnosti realizovane su u okviru Svetskog dana hrane, koji se obeležava 16. oktobra, a uključivale su i edukativne seminare o pravilnoj ishrani i poremećajima u ishrani.
– Samo 40 posto dece svakodnevno jede voće i nešto povrća. Tu prednjače devojčice, koje jedu više voća i povrća u odnosu na dečake. Istraživanja pokazuju da je, u poređenju sa 2018. godinom, u padu broj dece koja svakodnevno konzumiraju voće. Sa uzrastom se taj broj dodatno smanjuje, iako su ove namirnice izuzetno važne za rast i razvoj. Prethodno smo sa učenicima razgovarali o njihovim navikama u ishrani i uočili da mnogi ne prepoznaju značaj i korist voća i povrća. Neki od njih ih čak izbegavaju, jer se bave sportom i veruju da su proteini jedini važan nutrijent. Kroz razgovor smo im objasnili da su za normalan rast i razvoj neophodni svi važni nutrijenti ne samo proteini, već i ugljeni hidrati i zdrave masnoće kao i da su vitamini i minerali iz voća i povrća ključni za imunološku odbranu organizma – ističe prim. mr sc. med. dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine.


