Arhiva

MATEMATIKA NIJE BAUK!

MATEMATIKA NIJE BAUK!

U odeljenju I-5 nedelja je protekla – u znaku matematike! Iako ovaj predmet važi za jedan od težih, da ne bude i ne (p)ostane bauk, postarala se profesorka Aniko Kiš koja je, kako bi učenici lakše savladati račun mešanja, organizovala grupni rad. To je, ispostavilo se, bio pun pogodak!

- Stvarno su se trudili. Celo odeljenje! I uživali. Grupa koja je prva završila zadatak (Dario Sabo, Davor Sabo i Danijel Roštaš) dobila je petice, druga četvorke. Kada sam im rekla da sam jako ponosna na njih i da ćemo na sajtu škole objaviti kako lepo rade, nisu mi verovali! – objašnjava, uz osmeh, profesorka Kiš.

Za one koji su možda zaboravili, malo podsećanje: račun mešanja može biti prost ili složen. Na primer, treba pomešati dve vrste robe čije su cene A dinara po kilogramu i B dinara po kilogramu, da bi se dobila roba po ceni od C dinara po kilogramu. Zadatak: u skladištu ima kafe po ceni od 75 dinara po kilogramu i od 55 dinara po kilogramu. Treba napraviti 120 kilograma mešavine koja će se prodavati po ceni od 68 dinara po kilogramu. Ko zna...