Sve aktuelnosti

KONJI NA PLATNU BUDUĆEG VETERINARA

Kada se Ivan Kovačić, učenik I-3 odeljenja Hemijsko-tehnološke škole, opredelio za profil veterinarskog tehničara (što je bila njegova prva želja!) sa sobom je u školsku klupu poneo neskriveni slikarski talenat koji svakodnevno razvija. Njegove slike, mahom ulja na platnu, danas krase zidove dnevne sobe roditeljskog doma, a na prvu izložbu – još se čeka.

  • Sada nije vreme za izložbu, ali svakako bih voleo jednog dana – do tada treba da imam dovoljan broj slika i napredujem u slikarskoj tehnici. Kada se to desi, biće i izložba – kaže Ivan.

Da razvije talenat, ali i savlada tehniku, pomaže mu subotička umetnica Snežana Kujundžić, kod koje već godinama odlazi na privatne časove.

  • Odlazim dva puta nedeljno, slikam, i profesorka me podučava. To su trenuci kada ne osećam umor (čak ni kada su časovi posle škole), već se opuštam i uživam...

 Teme za koje se opredeljuje najčešće su životinje, mrtva priroda, građevine, ali i portreti.

  • Ipak najviše volim da slikam konje! Oni su divne, plemenite životinje - odmalena gajim ljubav prema njima, ali i prema svim životinjama. Sigurno je i to doprinelo da se opredelim za ovu školu i ovaj smer.

U srednjoj školi se, kaže, lepo oseća. Prošlo je prvo polugodište i dovoljno vremena za sumiranje prvih utisaka:

  • Super je! Odeljenje je složno, profesori nas podržavaju. Učionice su dobro opremljene, puno je predmeta koji nam pomažu da bolje shvatimo i naučimo gradivo. Tu su i kvizovi na časovima, koje posebno volimo. Omiljeni predmeti su mi stručni, za sada – anatomija i stočarstvo.

Pravu umetničku atmosferu Ivan je prvi put doživeo i osetio prošlog leta boraveći u slikarskoj koloniji „Bunjevačkog kola“, kada je, okružen starijim „kolegama“, „krao“ tajne zanata... Poziv za učešće u koloniji bilo je ujedno i priznanje za njega – možda i najava nekih nagrada koje će doći... A do tada Ivan vredno radi i u školi i kod kuće, svestan činjenice da ima dovoljno vremena za jednu od najvažnijih odluka – čemu se posvetiti posle srednje škole. Da li će to biti veterina ili umetnost – vreme će pokazati...