Arhiva

KINESKA NOVA U - ŠKOLSKOJ LABORATORIJI!

KINESKA NOVA U - ŠKOLSKOJ LABORATORIJI!

Učenici odeljenja II-11, budući zaštitari životne sredine, pamtiće časove blok nastave, na kojima spajaju zanimljivo sa korisnim, znanje i zabavu. Poslednji u nizu ovih časova imali su u ponedeljak, 7. februara, kada su u okviru predmeta – izvori zagađenja životne sredine, kod profesorke Marije Peić Tukuljac (koja im je i odeljenjski starešina) – izrađivali prskalice!

- Mešavinom nekoliko metala iz prirode, napravili smo svečanost! Zanimljivo – poklopilo se sa kineskom novom godinom... – primećuje prof. Peić Tukuljac.

Da je reč o časovima koji se čekaju više od teorijskih, potvrdile su učenice Nevena Jovanović i Nikolina Vojnić Kortmiš, koje ne kriju da su baš zbog ove vrste nastave, eksperimenata i rada u laboratorijama, i upisale Hemijsko-tehnološku školu. „Lepo je što radimo u grupi, zbližila sam se sa drugarima iz odeljenja“ – ističe Nevena, i zajedno sa Nikolinom objašnjava:

- Na prethodnim časovima pravili smo prskalice, mešali sa vodom, lepili na metal, i trebalo je sačekati nedelju dana da se materijal osuši. Zato smo baš čekali naredne časove, kada smo ih upalili – gorelo je lepše nego da su kupovne! Bile su ogromne i u početku je izgledalo da će kratko goreti, ali trajalo je sigurno pola minuta, možda i duže...

Nikolina ne krije da bi sada i kod kuće samostalno mogla da izradi novogodišnju prskalicu, samo uz odgovarajući materijal. Za učenje i proslavu (nove godine) nikada nije kasno...