Sekcije

HALJINE IZ PROŠLOSTI I – SNOVA

Učenice odeljenja III-15, pod mentorstvom profesorki Ane Žigmanov Vuković i Kate Suknović, učestvovale su u radionici za mlade na temu odevanja u istoricizmu, realizovanoj u okviru saradnje Gradskog muzeja Subotica i Hemijsko-tehnološke škole. Kao plod ove nedvakidašnje radionice nastale su prelepe haljine koje će u Noći muzeja biti izložene u prostorijama Gradskog muzeja, kao deo nove umetničke izložbe “Istoricizam u Bačkoj – Subotica”.

Ovo je jedan lep primer rada na projektu, oživljavanje mode sa kraja 19. veka, koja nas je sve oduševila! Bio je to pravi izazov za sve nas. Učenice su izradile kostime i šešire, a za potrebe fotografisanja pobrinule su se i za šminku i frizure. Modele nose Irina Babić i Ana Pančić – objašnjava prof. Suknović, dodajući da su devojke bile izuzetno motivisane za rad na projektu.

 

IPA projekat prekogranične saradnje Gradskog muzeja Subotica i Muzeja “Ištvan Tir” u Baji, pod nazivom “Istoricizam u Bačkoj – saradnja u kulturi i promocija turizma u regiji”, obuhvatio je i dve modne radionice na temu rekonstrukcije modnih elemenata iz vremena istoricizma, u kojima su učestvovale učenice trećeg razreda naše škole - obrazovni profil: modelar odeće.

Učenice su na radionicama odradile nekoliko faza izrade kostima: izrađivale skice kostima, vadile krojeve sa krojnih listova iz časopisa “Die Modenwelt”, jednog od najpopularnijih modnih časopisa u srednjoj Evropi iz druge polovine 19. veka, koje poseduje kolekcija Gradskog muzeja Subotica, te krojile delove za haljinu, koristeći materijale popularne u tom razdoblju, saten i čipku. Izrađene haljine prikazuju poslednje modne oblike iz vremena istoricizma.

Zanimljivo je da je zgrada Hemijsko-tehnološke škole nastala upravo u vreme kada su se nosile ovakve haljine – izgrađena je 1897, u stilu eklektike, po projektu Janoša Bobule, a prvobitno je imala funkciju Državne ženske učiteljske škole – Preparandije i pripada periodu istoricizma.