Sve aktuelnosti

GOST ŠKOLE – MODNA KREATORKA IZ HRVATSKE

Vesna Karuza, modna dizajnerka iz Zagreba, bila je gošća Hemijsko-tehnološke škole u petak, 28. aprila. Tako su svi učenici sa područja rada – Tekstilstvo i kožarstvo, dobili jedinstvenu priliku da se iz prve ruke upoznaju sa iskustvom uspešnih ljudi iz struke, pravim primerom dobre prakse.

  • Gošća iz Hrvatske govorila je o periodu svog studiranja i trenutku kada je sa prijateljicom osmislila zanimljiv projekat. Prvo su se opredelile za kostimografiju, ali to je bio zahtevan posao, iziskivao rad od ujutru do uveče, bez slobodnog vremena. Zato se odlučuju da se osamostale, postanu preduzetnice. Danas izrađuju unikatne odevne predmete (pre svega haljine), kreirajući jedinstvene motive, šare koje se štampaju u Španiji, dok im je glavno tržište u Americi – objašnjava prof. Sabina Pećerić.

Iako je postojala dilema da li da prošire posao, za šta su postojale realne mogućnosti, koleginice se opredeljuju da zadrže malu firmu, sa malim brojem zaposlenih, što se pokazalo kao dobar potez. „Na fakultetu sam shvatila koliko je važna podloga koju stičemo u srednjoj školi, i ta osnova bila mi je smernica“ – ističe Karuza.

Iako je školska biblioteka bila puna, za vreme predavanja vladala je potpuna tišina – učenici su pažljivo slušali svaku reč, a nakon izlaganja postavljali brojna pitanja...