Ekskurzije

EKSKURZIJA I POSAO U ISTI MAH

EKSKURZIJA I POSAO U ISTI MAH

Iskoristila je dragocenu priliku koja se ne pruža često, i naoružana znanjem, radoznalošću, ali i hrabrošću, punih mesec dana provela u inostranstvu, daleko od škole i prijatelja, usavršavajući se za posao koji je odabrala, a uz to se našla i u zahvalnoj ulozi turiste. Vreme prolazi, a ona je i dalje pod utiskom boravka u Francuskoj, u gradu Lionu, koji ju je oberučke prihvatio i ugostio u periodu od 15. januara do 14. februara.
Anđela Lebović, učenica odeljenja IV-15 Hemijsko-tehnološke škole, budući modelar odeće, u grupi od deset učesnika iz Srbije, u Francusku je otputovala u okviru međunarodnog projekta koji realizuju „Intervet WB“, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

- Bila je to i (stručna) ekskurzija i posao u isti mah. Najviše vremena provodila sam u privatnoj šivaoni koja se bavi uslužnim šivenjem za visoku modu (haute couture). Tamo su se šile venčanice – neverovatne, prelepe, skupe. Išla sam i u salone venčanica da ih raznosim, donosim materijal… Posebno iskustvo! Pošto je osim mašinskog šivenja, tamo u velikoj meri zastupljen i ručni rad, imala sam priliku da ručno prišivam motive cveća na haljine, radila sam i jedan kaput, šešire (takozvane pop, jako su interesantni i popularni). Posetila sam i magacin fabrike materijala. Nisam stekla toliko teorijskog, koliko praktičnog znanja. Korisno i lepo iskustvo – zaključuje Anđela.

Uz dve šefice, sa Anđelom je u šivaoni radila i devojka iz Liona, koja je tu bila na stručnoj praksi, sa kojom se sprijateljila i koja joj je pomagala oko prevoda, iako se komunikacija u najvećoj meri odvijala na engleskom jeziku.

- Kada me pitaju da li mi je bilo teško, jer ipak sam bila sama, kažem i ne baš, jer ja zapravo nisam ni imala vremena da razmišljam o tome! Snalazila sam se, i imam osećaj da sam sazrela, a svakako stekla bolji pogled na svet mode, počela više da šijem, da se sa većim elanom pripremam za studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

A da je na dobrom putu, potvrđuje i nedavno osvojeno prvo mesto iz praktične nastave, i treće iz konstrukcije i modelovanja odeće na školskom takmičenju. Ukoliko korona ne poremeti planove, uskoro je očekuje i učešće na republičkom takmičenju iz te oblasti. “Za uspeh su svakako zaslužni i profesori, posebno Andrea Kareri, koja nam drži časove praktične nastave” – dodaće Anđela koja ni u jednoj prilici ne zaboravlja da pomene svoje profesore (i odeljenjskog starešinu prof. Aleksandru Medan), a koliko je mislila na školu i njih, najbolje je pokazala održanom prezentacijom i prigodnim poklonima.

- Po dolasku sam održala prezentaciju u prostorijama škole, želeći da profesorima i direktoru škole približim svoj boravak u Lionu, gradu koji sam upoznala i turistički, obilazeći muzeje, znamenite građevine, stari deo grada… U znak sećanja na dane provedene u Francuskoj, ali i u znak zahvalnosti, direktoru škole Nikoli Matkoviću poklonila sam sliku Liona, koja je našla mesto u prostorijama škole.

Njen prvi odlazak u Francusku po svemu sudeći neće biti i poslednji.

- Žao mi je što su se modne revije za Fešn vik (Fashion Week) završile neposredno pre mog dolaska, ali eto razloga da odem opet i verujem da će mi se taj plan (san) ostvariti!

Po povratku iz Liona, Anđeli su predstavnice Kola srpskih sestara Subotica, kao učenici sa posebnim uspehom, uručile novčanu nagradu.

ŠTA BIH VOLELA…
“Popunjavajući prijavu, između ostalog odgovarala sam na pitanje – šta bih volela da radim, čime da se bavim za vreme stažiranja. Između oblasti vezane za elektrotehniku, hranu i tekstilstvo, odabrala sam, naravno, ovo poslednje jer to je moja buduća struka, moj pravac. Navela sam da bih volela da upoznam nove načine proizvodnje i tehnologije odeće (što nije isto na Zapadu i kod nas); da vidim kako je sve to organizovano od početka rada do momenta kada se predstavlja nova kolekcija. Na osnovu mojih odgovora, organizatori su izabrali kompaniju koja mi je omogućila da proširim svoja znanja i dobijem odgovore na postavljena pitanja”. – objašnjava Anđela.


ODSKOČNA DASKA
“Hemijsko-tehnološka škola prava je odskočna daska za sledeći korak – studije. Kada govorim o svojoj školi, ne krijem oduševljenje! Impresionirana sam načinom na koji je sve organizovano: Učionice, radionice, profesori spremni da pomognu u svakom trenutku. Nosim sjajna iskustva”.