Arhiva

DEVOJKA KOJA SE NE PREDAJE

DEVOJKA KOJA SE NE PREDAJE

Učenica odeljenja I-10 Tinde Kontra uspeva da se i pored školskih obaveza aktivno bavi rvanjem. Član je Rvačkog kluba „Spartak“ iz Subotice i učestvovala je na mnogim takmičenjima, postižući zapažene rezultate.

Rvanje nas već u detinjstvu priprema za doba odraslih, a kao sport izuzetno je popularan još od antičkih Olimpijskih igara. Postoje razni stilovi i varijante rvanja. Žensko rvanje je relativno nova sportska disciplina: 2004. godine dodato je programu Olimpijskih igara u Atini. Mislim da je ovaj sport dobro sredstvo za fizičko i mentalno vaspitanje. Takmičari su razvrstani po težinskim grupama i uzrasnim kategorijama. Ja trenutno treniram u kadetskom (omladinskom) uzrastu.

Tinde je na stručnjaču prvi put stala sa 12 godina, prihvativši poziv jedne drugarice. Stala i – ostala, zaljubivši se u ovaj sport.

- Prednosti rvanja su što povećava kondiciju, izdržljivost, poboljšava reflekse, a koristan je i za samoodbranu - naročito kod devojaka! Mane mogu biti povrede. Udaranje i šutiranje je zabranjeno. Za žene je pogodnije rvanje u slobodnom stilu, gde nije dozvoljena upotreba opasnih ili bolnih zahvata i bacanja. A u grčko-rimskom stilu može se boriti samo različitim tehnikama.

Kako naglašava, za rvače je presudna izdržljivost koja vremenom raste: „Nije dovoljno samo savladati tehnike, potrebna je i odlučnost, posvećenost i entuzijazam“ – dodaje. Iako se ne hvali rezultatima, oni se moraju spomenuti - među brojnim medaljama i trofejima, ističe se drugo mesto na Prvenstvu Srbije za učenike osnovnih škola u Somboru, treće mesto na Kupu Srbije u rvanju grčko-rimskim stilom, trofej Beograda, zatim drugo mesto na Prvenstvu Vojvodine za mlađe pionirke u Subotici, kao i medalja na Prvenstvu Srbije u rvanju slobodnim stilom. I tu nije kraj...

A ono čemu je rvanje nauči, primenjivo je i u životu: nikad ne odustati, izboriti se sa zadacima. Ne predati se. Bravo, Tinde!