Sve aktuelnosti

DAN ŠKOLE: “MOŽETE BITI PONOSNI!”

Svečanim programom, upriličenim u prostorijama Doma učenika, Hemijsko-tehnološka škola proslavila je svoj Dan, u petak, 22. marta. Direktor škole Nikola Matković imao je čast i zadovoljstvo da, uz predstavnike lokalne samouprave, direktore subotičkih srednjih škola, profesore i učenike, pozdravi i dr Zorana Kostića, posebnog savetnika ministra prosvete, kao i gradonačelnika Subotice Stevana Bakića. “Ponosni smo na činjenicu da mi sada baštinimo dugu tradiciju. Zahvalni smo resornom ministarstvu i Gradskoj upravi što nam daju podršku da idemo najboljim stopama obrazovanja u Srbiji! Ponosi smo i što dajemo svoj doprinos razvoju lokalne privrede, lokalne zajednice i što veoma uspešno ispunjavamo ulogu koja nam je namenjena u obrazovnom sistemu Republike Srbije” - istakao je direktor škole.

Ovogodišnja proslava Dana škole prošla je u duhu obeležavanja značajnog jubileja. Davne 1898/99. godine, zgrada u kojoj se nalazi Hemijsko-tehnološka škola, stavljena je u funkciju obrazovanja. Činjenica da je od tada do danas prošlo tačno 125 godina, a namena se nije menjala – služi nam na ponos.

- Priča o objektu koji ima svoju bogatu istoriju iz daleke školske 1898/1899. godine, zapravo je priča o zgradi koja je kroz istoriju dugu više od jednog veka bila u funkciji obrazovanja. Prošlost, ipak, nije zasenila sadašnjost, još manje budućnost, jer sve ono što danas krasi ovu školu daje nam za pravo da verujemo da će se o njoj još slušati u vremenu koje sledi. Subotica može biti ponosna jer je Hemijsko-tehnološka škola poznata po izuzetnim rezultatima koje đaci postižu, a nagrade dokazuju koliko se ova škola ističe na mapi srednjih škola Srbije. Dovoljno je da se osvrnete oko sebe, pogledate učionice i laboratorije i uverite se kako se u školi vodi računa o tome da ambijent za đake i profesore bude funkcionalan, savremen i opremljen po najvišim standardima – naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić. 

Pohvale na račun rada naše škole stigle su i iz Ministarstva prosvete, čiji je predstavnik dr Zoran Kostić, između ostalog, rekao:

-  Hemijsko-tehnološka škola na eksternoj evaluaciji dobila je ocenu četiri, što je i najviša ocena koja se može dobiti! To svedoči o kvalitetu i onome čemu mi težimo - da spojimo teoriju i praksu i da se ne desi više da deca završe školu, dobiju diplomu, a onda kada odu u firme, da počnu da uče svoj zanat. Ovde, u ovoj školi, imamo fantastičan spoj teorije i prakse, a deca po dobijanju diplome odmah mogu da nastave da rade poslove za koje su se školovali.

            Raznolikosti i kvalitetu programa doprinela je predstava na srpskom jeziku, koja je dočarala delove iz “Marfijevog zakona” i nekoliko književnih dela. Učenici: Aleksandra Antal, Marija Ivković Ivandekić, Nataša Davčik, Milica Kuktin i Median Babić, pripremili su veselo-ozbiljan prikaz svakodnevnih životnih situacija - delo profesorke Aleksandre Medan. Podjednako uspešna bila je i predstava na mađarskom jeziku, pod nazivom “Patnja pobednika”, u kojoj su glumili: Dorina Bakoš, Anabela Berta, Melisa Nađ, Evelin Ekreš i Adel Dožai (ujedno i autor teksta). Program na mađarskom jeziku pripremila je profesorka Mercedes Varga.

            U muzičkom delu programa nastupio je hor Srednje muzičke škole Subotica (pod dirigentskom pratnjom profesorke Kristine Čikoš), i učenice Muzičke škole sa odseka – tradicionalno pevanje, u klasi profesorke Tamare Štricki Seg (Nevena Jovanović i Tamara Banić). Efektan nastup  zabeležila je Ana Dželebdžić, članica ženske vokalne grupe “Mironosice”, koja je uz muzičku pratnju Slavena Sekulića (gitara), otpevala popularnu pesmu “Gnezdo orlovo”, nakon čega je usledila folklorna tačka učenika Hemijsko-tehnološke škole.