Sve aktuelnosti

(BUDUĆI) FORENZIČARI UZIMALI OTISKE

U Hemijsko-tehnološkoj školi stasava prva generacija tehničara za operativnu forenziku, a učenicima je od nedavno na raspolaganju univerzalni neseser za uviđaje – poklon Fondacije Divac (Ana i Vlade) i NCR Fondacije. Tim povodom posetili smo čas odeljenja III-9, koje broji 26 učenika. Svima njima zajedničko je to da je ovaj obrazovni profil bio (i ostao) prva želja na listi…

  • Drago mi je što je škola uspela da obezbedi ovu, strogo policijsku opremu koja se teško nabavlja i prolazi detaljnu proveru. Na ovaj način, pored teorijskih, deci mogu da prenesem i praktična znanja. Učenici su zainteresovani, radni i marljivi, ambiciozni u smislu daljeg školovanja – zaključuje profesorka Milica Stojanović, koja se kolektivu Hemijsko-tehnološke škole pridružila nakon 32 godine provedene u Policijskoj upravi Subotica, gde je radila kao forenzički veštak za daktiloskopiju.

I dok pažljivo otvara “neseser” (što možda i nije najbolji termin jer je reč o glomaznom i teškom crnom koferu podeljenom pregradama), profesorka upoznaje učenike sa svakim predmetom pojedinačno:

  • Tu su: epruvete, lupa, lampa, pinceta, skalpel, vodootporne krede, šrafcigeri, olovka, sečivo za staklo, osnovni metar, praškovi, pajalica od perja ptice barabu, četkice izrađene od veveričje dlake, magnet za skupljanje sitnih predmeta, linijski nonijus…

Tu je još sijaset, oku laika više nego zanimljivih, a oku profesionalca dobro poznatih “alatki”. Sve one koristiće se na časovima trasologije (nauke o tragovima) koju budući tehničari za operativnu forenziku imaju na trećoj godini, dok ih na završnoj, takođe kod profesorke Stojanović, čeka novi predmet – kriminalistička tehnika (forenzika). Zahvaljujući novoj opremi, učenice Milica Vujković Bukvin i Anastasija Obradović bile su u prilici da na času, među prvima demonstriraju način otkrivanja otisaka (prstiju) i svoje otiske, kao suvenir – ponele kući!

  • Koristili smo srebrni prašak argentorat za izazivanje latentnih otisaka (prstiju/tragova) koje, nakon što postanu vidljivi, fiksiramo folijama i šaljemo na dalju obradu. U drugom slučaju latentne otiske uzimali smo uz pomoć crnog magnetnog praha – objašnjava profesorka.

Za Dunju Drobac, koja je u Hemijsko-tehnološku školu zbog ovog profila došla čak iz Novog Sada, nije bilo dileme prilikom upisa:

  • Prvo, volim hemiju i drago mi je što je profesorka Nataša Nikolski bila tu da nam pruži (teorijsko) znanje, a sada smo dobili i nešto od stručnih predmeta – to je ono zbog čega sam i upisala forenziku. Tom opredeljenju svakako je doprinela i činjenica da tata radi u vojnoj policiji, na terenu – takva sam i ja; ne drži me mesto pa je ovo pravi spoj svega što volim.

Da su se sa pojmom forenzike upoznali (i zavoleli ga) putem kriminalističkih serija, potvrđuje učenik Luka Popović, dodajući da od sledeće, završne godine, očekuje (još) više prakse i “rad na terenu”…

NESESER ZA UVIĐAJE

“S obzirom na činjenicu da od 2021-22. školske godine obrazujemo tehničare za operativnu forenziku, trudimo se da polako opremimo laboratorije neophodnim instrumentima i alatima za izvođenje očigledne i praktične nastave. Ovaj višenamenski komplet za uviđaj dizajniran je za brzu, ali potpunu opštu istragu mesta zločina. Sadrži najsavremenije materijale za razvijanje latentnih otisaka prstiju, kao i alate i materijale za livenje tragova alata i sličnih tragova. Uključeni su i različiti predmeti za zaštitu i čuvanje dokaza sa mesta zločina. Ovaj neseser će svakako olakšati izvođenje očigledne nastave i usvajanje znanja i zato smo zahvalni Fondaciji Ane i Vlade Divca na ovoj donaciji” – ističe pomoćnica direktora, profesorka Nataša Nikolski.