Sve aktuelnosti
ZAVIRI U MEDENU KUĆICU! Odeljenje III-4 Hemijsko-tehnološke škole zaplovilo je praznicima u susret, i u okviru vežbi iz poslastičarstva, počelo izradu medenih kućica i drugih božićnih ukrasa. Budući poslastičari, uz mentorstvo profesorki Anite Terežak i Zite Bunford, pripremaju kućice od meda za tradicionalnu prazničnu izložbu u „Nepkeru“.
- Iako možda deluje jednostavno, izrada medenih kućica uopšte nije lak posao i zato smo mu ozbiljno pristupili. Prvo smo nacrtali skice na tabli, dogovarali se oko izbora „tipa“ kućice, osmišljali koncept, i na kraju odlučili da ni jedna kućica ne bude ista, odnosno da izradimo malo selo sa različitim kućicama. Njihovo ukrašavanje je posebna priča – potrebna je preciznost, smirenost i posvećenost – objašnjava prof. Terežak, dodajući da će deo izrađenih ukrasa, kao i adventski venac, biti praznična dekoracija u zbornici.
Izložba u „Nepkeru“, na kojoj će učestvovati i odeljenja I-4 i II-4 sa svojim „rukotvorinama“, otvara se 6. decembra, i moći će se pogledati tokom decembra.
RADIONICA SA PRVACIMA Praznici su na pragu, a da učenicima prvog razreda osnovne škole budu lepši i svečaniji, pobrinuli su se učenici odeljenja III-15 Hemijsko-tehnološke škole, koji su u okviru zanimljive radionice, održane u utorak, 22. novembra, osnovcima otkrivali tajne budućeg zanata.
- U radu radionice učestvovali su prvaci Osnovne škole “Ivan Milutinović”. Naši modelari odeće, učenice odeljenja III-15, pomagale su prvacima da izrade novogodišnje čestitke i poklončiće. Rad je prošao u veseloj i pravoj pretprazničkoj atmosferi, a učenici su i nešto novo naučili… – ističe prof. Jelena Muminović.
KOJI JE ZALOGAJ UKUSNIJI? Predstavnici kompanije „Mini Pani“ obradovali su učenike Hemijsko-tehnološke škole u četvrtak, 24. novembra, kada su im u okviru kratkog predaha na času, poslužili dve vrste proizvoda – standardnu i duplu picu. Reč je o novom proizvodu kompanije, koji će zaživeti ukoliko prođe testiranje ciljne grupe – u ovom slučaju srednjoškolaca.
- Tu smo da testiramo novi proizvod – duplu picu. Interesuje nas mišljenje (i ukus) učenika srednjih škola, pa smo pripremili anketu čiji će rezultati odlučiti o tome da li uvodimo novi proizvod ili ne. Nakon što učenici probaju postojeću mini picu i nakon nje novu, duplu, zamolili smo ih da odgovore na pitanja vezana za izgled i ukus proizvoda. Pitali smo ih da li ima dovoljno fila, da li im se proizvod više ili manje sviđa u odnosu na postojeći, i zamolili da izdvoje omiljene ukuse. Posebno nas interesuje mišljenje đaka jer oni su naša ciljna grupa, a njihov i ukus odraslih često se razlikuju – zaključuje Suzana Mačković, koordinator menadžmenta kompanije „Mini Pani“ d. o. o.
TEORIJU „OPIPALI“ U PRAKSI Učenici odeljenja I-9, II-9 i I-8 Hemijsko-tehnološke škole (tehničari za operativnu forenziku) u sredu, 16. novembra, u okviru blok nastave, posetili su Fakultet za pravne i poslovne studije „Dr Lazar Vrkatić“ u Novom Sadu, koji, između ostalog, nudi i program forenzičkih studija.
- Učestvovali smo u radu tri radionice: izrada foto-robota; uzimanje otisaka sa staklenih površina i predmeta; i simulacija/demonstracija uviđaja. Bilo je zanimljivo (i poučno) jer smo imali priliku da teoriju koju usvajamo „opipamo“ i u praksi – slažu se Dunja Drobac i Luka Popović, učenici odeljenja II-9.
Posetu Novom Sadu učenici su obogatili obilaskom kompleksa Banovine, Dunavskog parka i šetnjom kroz centar grada. Uz đake su sve vreme bile profesorke Nataša Nikoloski i Marija Ivošević – mentori, pratnja i podrška.
ZDRAVI OBROCI U ŠKOLSKOJ PEKARI Povodom Evropskog dana pravilne ishrane, u sredu, 16. novembra, u pekari Hemijsko-tehnološke škole, upriličena je akcija pod nazivom “Mladi kuvaju”, u okviru koje su učenici Medicinske škole i Gimnazije “Svetozar Marković” imali priliku da se oprobaju u pripremi zdravih obroka. Isti zanimljiv i “zdrav” zadatak učenike naše škole očekuje u četvrtak, 17. novembra.
- Predstavnici Zavoda za javno zdravlje Subotica: dr Nada Kosić Bibić, dr Karolina Berenji i nutricionista Nada Macura u školskoj pekarskoj radionici organizovale su radionicu “Mladi kuvaju”, koja je drugi deo projekta koji je započeo seminarem o pravilnoj ishrani, održanom u našoj školi – objašnjava prof. Danijela Mutabdžija.
Ona će, uz pomoć stručnjaka Zavoda za javno zdravlje, svoje kulinarsko umeće u pripremi zdravih obroka podeliti sa učenicima odeljenja II-1 (budućim prehrambenim tehničarima), u okviru blok nastave. Na meniju su slatki i slani mafine, razne salate i jela koja srednjoškolci vole, ali pripremana na zdraviji način.
Učenici pišu: SUSRET SA KULTURAMA U KARPATSKOM BASENU 2. U okviru programa „Komunikacija među kulturama u Karpatskom basenu“, učenice odeljenja III-10 Hemijsko-tehnološke škole, od 1. do 8. oktobra boravile su u Rumuniji, družeći se sa vršnjacima iz Ukrajine, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Rumunije. Jednonedeljni susret održan je u mestu Sveti Đorđe (Sfantu Gheorghe). Prisustvovale su: Ivet Bede, Beata Šari, Dominika Šereš i Virag Sabo, u pratnji nastavnika Arpada Nađ Varjaša. Program je bio zanimljiv i bogat, i zato čekamo sledeći susret, koji će se održati sledeće godine u Sloveniji. Utisci učenika u odeljku na mađarskom jeziku...
Dominika Šereš III-10
KOLIKO ZNATE O TKANINAMA? Muslin, taft, saten, damast, brokat, tvid, pepito, pliš, kanafas, krep, inlet, flanel, keper… samo su neki od materijala čiji se uzorak nalazi na panou Hemijsko-tehnološke škole, koji su, uz pomoć profesorke Kate Suknović, osmislili i uredili učenici odeljenja I-15 i II-15, budući modelari odeće.
- U okviru predmeta Tekstilni materijali učenice su izradile pano za nastavnu temu - Izrada tkanina, ispitivanje osnovnih karakteristika, svojstva i upotreba. Tokom časova teorije i vežbi u odeljenju II-15, usled raznolikosti tkanina i njihove primene, odlučili smo pokazati neke od poznatih i popularnih tkanina - kako u svetu mode, tako i u njihovoj primeni u domaćinstvu. Tkanine su tekstilni proizvodi koji nam oplemenjuju i ulepšavaju životno okruženje – objašnjava prof. Suknović.
Pano koji je osvanuo „obučen“ u različite materijale, zanimljiv je, ne samo tekstilcima, već i svim učenicima i nastavnicima koji mogu da saznaju nešto više o pojedinim materijalima, na primer: keper je čvrsta, puna tkanina u dijagonalnom keper prepletu; sa obe strane je glatka, koristi se za izradu radnih odela i mantila. Ili flanel – vrlo mekana tkanina od pamuka ili vune u platno ili keper prepletaju, „čupavljena“ sa jedne ili sa obe strane. Može biti jednobojna, prugasta, karo i štampana. Koristi se za izradu pidžama, pokrivača, sportske odeće, posteljine...
PRED UČENIČKIM PARLAMENTOM Nakon što je predstavljen medijima i članovima Nastavničkog veća, projekat Erazmus + „Mi znamo kuda plovimo – tragovima EU“, u slici i reči našao se i pred Učeničkim parlamentom Hemijsko-tehnološke škole. U četvrtak, 10. novembra, Aleksandra Antal i Čila Horvat, učenice koje su dve nedelje boravile u Milanu, Italija, i stekle jedinstveno i dragoceno iskustvo, svoju priču podelile su sa predstavnicima Učeničkog parlamenta.
- Radila sam u poslastičarnici „Adolfo Stefaneli“, pravila sitne kolače, makarone... Puno sam naučila vezano za struku, ali unapredila i engleski jezik, naučila nekoliko reči na italijanskom. Osim svojih, prenela sam i iskustva svojih drugarica Valentine Kolompar i Doroće Petraš koje su radile u poslastičarnici „Anrico Rizzi“ – rekla je Čila Horvat, učenica odeljenja III-4, budući poslastičar.
Svoja iskustva vezano za tekstilnu struku prenela je Aleksandra Antal, koja će, kao i sve devojke koje su učestvovale u projektu, dugo pamtiti boravak u Italiji. „Da mogu, opet bih ponovila!“ – dodaje Čila.