SELEKTUJTE OTPAD!


U Hemijsko-tehnološkoj školi oformljen je S.K.A.R. tim (,,Skupljaža, kalkulaža, ambalaža i reciklaža”), na čiju inicijativu su na četiri mesta u školskoj zgradi postavljene posebne kutije za sakupljanje plastičnih boca, čepova od boca i limenki. Kutije je obezbedila škola, kao i Fondacija “Recan” za reciklažu limenki za piće, u okviru prejekta “Za čistije i zelenije škole Vojvodine”.


- Tim čine učenici od prvog do četvrtog razreda – tehničari za zaštitu životne sredine. Izveštaj o akciji podnećemo u decembru u Novom Sadu, na Fakultetu političkih nauka, a do tada želimo da podstaknemo i ostala odeljenja da nam se pridruže i pravilno selektuju otpad – naglašava koordinator tima, profesorka Marija Peić Tukuljac.


Podršku akciji u startu je pružio i profesor Uroš Ilić koji je “donirao” punu bocu čepova, a njegov primer svakako bi trebalo slediti. Mesta za ubacivanje nalaze se kod ulaznih vrata iz malog dvorišta (podrum), na prvom spratu između učionica 59 i 60, na drugom spratu između učionica 40 i 42 (prema biblioteci) i na drugom spratu između laboratorija 24 i 27. Ostali otpad i dalje se ubacuje u korpe u samim učionicama.


I za kraj, malo objašnjenje: čepovi sa boca prvo se ubacuju u velike petolitarske boce (postavljene na sakupljačkom mestu); same boce ispresovati i tako smanjene ubaciti u kantu sa žutim poklopcem, a limenke u posebnu zelenu kutiju”. Pažljivim selektiranjem dajemo svoj doprinos očuvanju okruženja, a postajemo i (malo) bogatiji!

WP 20171117 15 34 29 Pro

 

WP 20171117 15 34 21 Pro