Honlapok, amelyeken hazai és magyarországi továbbtanulással, elhelyezkedési lehetőségekkel kapcsolatos adatokat, önismereti és pályaorientációs kérdőíveket találhattok

Honlapok szerb nyelven:

 

PÁLYATANÁCSADÁS ÉS ÁLLÁSKERESÉS A NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE HONLAPJÁN:

WWW.NSZ.GOV.RS
A „Dok tražite posao" linkre kattintva pályatervezést, karrierépítést segítő információkat találhatsz. Ha a „Svi poslovi" menüpont alatt rákattintasz a „Prikaži poslove po parametrima" almenüre, az aktuális állásajánlatok között keresgélhetsz végzettségi szint, a cég telephelye, foglalkozási csoport illetve kulcsszavas keresés alapján.

https://www.prijemni.rs/
Hazai és külföldi felsőoktatási lehetőségekről, a már meglévő diplomád külföldön való elfogadtatásáról, ösztöndíjakról, továbbképzési programokról, képzésekről, s nem utolsósorban munkalehetőségekről kaphatsz tájékoztatót a honlapon. Ha állást keresel, regisztrálj az oldalra és csatold az önéletrajzodat, kísérd figyelemmel az álláshírdetéseket. A honlap lehetőséget ad arra is, hogy hírdesd magad álláskeresőként.

WWW.MINGL.RS
A honlapon szerb nyelven teszteket tölthetsz ki a „Karijera" menüpont alatt, az eredmények alapján pedig a rendszer foglalkozásokat ajánl, amelyekből kiválaszthatod a számodra leginkább megfelelőt. Emellett megtalálhatod a különböző foglalkozások leírását illetve megtudhatod, hogy az egyes foglalkozásokkal mennyit lehet keresni, tájékozódhatsz a szerbiai egyetemek szakkínálatáról és az önéletrajzvarázslóval elkészítheted az önéletrajzodat, valamint karrier-profilt is készíthetsz.

WWW.EDUFAIR.RS
Hazai továbbtanulással kapcsolatos információkkal szolgál a honlap, valamint a hazai egyetemek, főiskolák elérhetőségét is megtalálhatod.

WWW.ZAPOSLENJE.ORG
Álláskeresők, munkaadók közvetítő honlapja. Regisztrációt követően rátalálhatsz az önéletrajzodnak, profilodnak megfelelő munkahelyre, avagy munkaerőt találhatsz a vállalkozásodhoz, cégedhez. Ha pályakezdőként kérdésed merül fel a munkakeresés protokolljával kapcsolatban (pl. mi az a kísérőlevél?, hogyan viselkedjek egy álláskeresési interjún?), arra itt választ kaphatsz.

 

Magyar nyelvű honlapok:

ELETPALYA.MUNKA.HU
Az oldalon a következő középiskolásoknak/pályakezdőknek szóló tesztek tölthetők ki:

1. Vállalkozói erőforrások
2. Képességek, készségek kérdőíve
3. Munkamotiváció és értékpreferencia
4. Szabadidőmérleg
5. Munkaérték kérdőív
6. Beilleszkedés és mobilitás
             7. Szakmai identitás
8. Kompetencialeltár
9. Tanulási erőforrások
10. Tantárgyi érdeklődés
11. Pályaterület kereső
12. Jellemző munkamód

Emellett hasznos információkkal lát el a honlap a tanulás és munka világából, valamint böngészhettek a szakmák között. A karrier menüpont alatt többek között az önéletrajzírás, az állásinterjúk rejtelmeibe is beavatnak. A honlap egyik elődje a www.epalya.hu, amelyre 2013 szeptemberében még el lehetett látogatni, de a tartalmát 2011 óta nem frissítik, a tesztgyűjtemény azonban még aktív, és bármely teszt kitölthető az ingyenes regisztráció után.

WWW.MILEGYEK.HU
Ezen a honlapon is találhattok pályaorientációval kapcsolatos pszichológiai teszteket, valamint letölthettek különböző nyelveken önéletrajzmintákat, használhatjátok az önéletrajzvarázslót és hasznos információkat is találhattok, amelyek segítik az állásinterjúra való felkészülést.

WWW.FELVI.HU
Magyarországi továbbtanulással kapcsolatos információkkal szolgál a honlap, valamint a magyarországi egyetemek, főiskolák elérhetőségét is megtalálhatjátok. Emellett statisztikai kimutatások, pszichológiai tesztek is szerepelnek itt.

 

BREKI.MNT.ORG.RS

A BREKI diákportál a Magyar Nemzeti Tanács fesőoktatási programjainak honlapja, amely azért jött létre, hogy segítséget nyújtson a diákoknak a Vajdaságban folytatott felsőoktatási tanulmányaikban. Információt nyújt a felvételi felkészüléshez valamint az Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíj programjában résztvevőket is kalauzolja. A rendszer csak regisztráció után használható, amit az adminisztrátornak kell jóváhagynia. Amennyiben az érdekel, hogy milyen felsőoktatási intézmények működnek Vajdaságban, hol találhatók felsőoktatási kollégiumok, diákmenzák stb., akkor a www.mnt.org.rs honlap "Közérdekű információk", "Felsőoktatás" menüpontjára kattints rá. 

4

Sikeres böngészést, és ne feledd:
„A hivatásválasztás mindig kulcskeresés önmagunk felszabadításához."
(Szepes Mária)

Összeállította:
Kormányos Novák Mónika, pszichológus
Vegyészeti-Technológiai Iskola, Szabadka
2015. SZEPTEMBER