EKOLOŠKA ORIJENTACIJA – NA DELU!

Učenici odeljenja III-11 i III-13 Hemijsko-tehnološke škole, subotnje prepodne, umesto u kafiću ili ispred kompjutera, proveli su u prirodi, za koju su, u okviru radne subote koju su imali – uradili i nešto korisno.

- Da li namerno ili slučajno, ali mi smo upravo svetski dan čišćenja (treća subota u septembru) proveli radno – čisteći obalu Palićkog jezera, tačnije prostor u drugom i trećem sektoru. Ukupno 20 učenika naše škole, u pratnji profesora, „naoružani“ džakovima i rukavicama, krenulo je u akciju! – ističe profesor Arpad Nađ Varjaš, koji je sa kolegama Tanjom Čanović i Stevanom Rajovićem, vodio đake.

Učenike je na terenu dočekao „domaćin“ – Aleksandar Petrić, operativni koordinator u JP „Palić Ludaš“, pokazavši reon. Akcija je plod saradnje škole i Javnog preduzeća „Palić Ludaš“ – upravljača zaštićenog područja Parka prirode „Palić“, koje je deci obezbedilo pribor za čišćenje. Na sreću, posla nije bilo previše.

- Prijatno nas je iznenadilo to što je količina smeća bila manja nego što smo očekivali, tako da je bilo prijatno izaći u prirodu. Od smeća smo našli papire, najviše opušaka od cigareta, limenke od piva, najlon kese, plastične flaše, a ja i jednu čizmu! – rekla je Jovana Vavričak, učenica odeljenja III-11, budući zaštitar prirodne sredine, koja se akciji rado odazvala, ne zbog obećane petice iz aktivnosti, nego zato što je želela nešto konkretno da uradi i doprinese.

- Ovo nije prvi put da naša škola sarađuje sa JP „Palić Ludaš“ jer smo u prošlosti učestvovali u sličnim akcijama čišćenja obale Majdanskog jezera, kao i izletišta na Majdanu. Isto tako naši učenici su pre dve godine bili učesnici Eko kampa, koji je organizovalo ovo preduzeće – objašnjava profesorka Nataša Nikoloski, dodajući da škola neguje podizanje ekološke svesti i ovakvim situacijama pokušava ukazati na važnost održavanja javnih dobara u čijim dobrobitima svi uživamo.

Akcija uređivanja u priobalnom delu (II i III sektora) jezera Palić sprovedena je u okviru realizacije radne subote predviđene Pravilnikom o školskom kalendaru za srednje škole na teritoriji AP Vojvodine, a u skladu sa ekološkom orijentacijom naše škole.

Naši partneri