KADA POMEŠAŠ KOPRIVU I MED...

... dobiješ lek za malokrvnost! Ovo i mnogo više od toga naučili su učenici odeljenja II-11, na časovima blok-nastave na temu: „Očuvanje čiste životne sredine – uslov očuvanja zdravlja“, održanoj u sredu, 26. maja. Pod budnim okom profesorke Marije Peić Tukuljac, učenici su u organskoj laboratoriji napravili vrstu leka koji će, kako su nam rekli, praviti i u kućnim uslovima ukoliko se ukaže potreba.

- Profesorka je donela koprivu koju smo pažljivo oprali i izmerili tačno 200 grama za jednu dozu, a ostatak iseckali i ubacili u tegle. Koprivu smo mešali dok nije pustila sok, a zatim je pomešali sa medom. Od profesorke smo saznali da je ovo odličan lek za malokrvnost – ističu učenici Petra Horvat i Dario Stantić, dodajući da se na časovima blok-nastave uvek nauči nešto podjednako korisno i – zanimljivo.

- Kopriva je lek za mnoge bolesti, zovu je kraljicom zdravlja. Sadrži veliku količnu gvožđa, te se svrstava u najbolje prirodne lekove protiv anemije. Povoljno utiče na stabilizaciju šećera u krvi, a zahvaljujući diuretskom dejstvu i na regulaciju krvnog pritiska. U narodnoj medicini ima široku primenu, i ne kaže se uzalud: „Neće grom u koprive“ – objašnjava profesorka Marija Peić Tukuljac.

Ukoliko i sami želite da napravite napitak koji leči anemiju, recept je sledeći: iseckati sveže ubranu i opranu koprivu. Mešati je dok ne pusti sok i i pomešati sa medom u odnosu 1 : 1. Uzimati ujutru po jednu kašičicu... 

Naši partneri