POSTAJEMO TRENING CENTAR ZA DUALNO OBRAZOVANJE

Na sastanku u Gradskoj kući, kojem je u sredu, 24. februara, prisustvovala i pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić, dogovoreno je da uz Tehničku, Ekonomsku i Politehničku školu, trening centar za dualno obrazovanje u našem gradu postane i Hemijsko-tehnološka škola. 

- Subotica ima priliku da dobije status trening-centra jer je jedan od osnovnih strateških načela Vlade Srbije da pomogne svim mladima u našoj zemlji da, u saradnji sa kompanijama, steknu kvalitetno znanje putem dualnog modela obrazovanja i tako postanu izazov za sve kompanije koje se opredeljuju da posluju i u Subotici, i u ovom regionu. U narednom periodu biće akreditovano 12 trening centara, a jedan od njih će biti u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici – istakla je prof. dr Gabrijela Grujić.

Škola će od naredne školske godine po dualnom modelu uvesti nove smerove: vinar-vinogradar i modelar odeće.

- Hemijsko-tehnološka škola zaslužuje da dobije status trening centra jer iz godine u godinu pokazuje sjajne rezultate i učešće u svim relevantnim telima koja rukovode monitoringom, praćenjem dualnog obrazovanja. Želim da podržim sve direktore da u saradnji sa privrednicima koji posluju u ovom regionu ostvarimo što kvalitetniji upis i da pokažemo da mi to možemo bolje i snažnije, sve do 31. marta kada izlazi konkurs za upis – dodaje pomoćnica ministra.

Plan je da u našoj školi u narednoj školskoj godini bude oformljeno devet odeljenja, šest na srpskom i tri na mađarskom jeziku, među kojima i dva obrazovna profila po dualnom modelu. 

- To su profili četvrtog stepena, prehrambeni tehničar - vinar vinogradar i modelar odeće. U školi već postoje dva obrazovna profila po dualnom modelu za koje je interesovanje veliko, a to su pekar na srpskom i poslastičar na mađarskom nastavnom jeziku i verujem da će biti interesovanje i za nove profile – istakao je Nikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološke škole, dodajući da na teritoriji grada Subotice ima više od 12 vinarija koje traže kvalifikovanu radnu snagu, što znači da je učenicima koji završe ovaj smer – posao (za)garantovan.

A veliku pomoć i motivaciju učenicima koji nastavu pohađaju kroz dualno obrazovanje. predstavljaju i stipendije – o tome je govorio gradonačelnik Stevan Bakić, podsetivši da je Subotica 2016. godine bila jedan od pionira uvođenja dualno obrazovanja u našoj zemlji.

- Grad Subotica u cilju nesmetanog funkcionisanja lokalne zajednice vodi računa o tome da podstiče upis učenika na deficitarne obrazovne profile i u tom cilju stimuluše učenike prvih razreda srednjih škola trogodišnje struke, dodeljujući 30 stipendija učenicima koji pohađaju nastavu kroz dualno obrazovanje. Ovaj trend pomoći učenicima nastaviće se i u budućnosti i potrudićemo se da broj stipendiranih učenika iz godine u godinu bude što veći.

 

20210226 11

 

20210226 12 

20210226 13

20210226 14