Zašto je Hemijsko-tehnološka škola pravi izbor za sportiste (1)

image0vaznoobavestenjeScreenshot 20200508 14172135d67a99 3e3a 4cc3 b3e5 c6a1be271e9e
Čak četiri učenice Hemijsko-tehnološke škole, fudbalerke koje treniraju u Subotici, ujedno su i u reprezentaciji Republike Srbije u ženskom fudbalu! U klupi sede, a na terenu se sjajno snalaze: Natalija Obradović (1-13, Tehničar za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju), Kristina Nađ (1-1, Prehrambeni tehničar), Marija Rajić (1-1, Prehrambeni tehničar) i Staša Đokić (2-9, Hemijski laborant). Njihovi počeci su slični, dele ljubav prema lopti i fudbalu. Uporne su, vredne i talentovane, i slažu se da je škola koju su izabrale - pravi izbor za njih!

Marija Rajić
ŠKOLA – VETAR U LEĐA

Od kada zna za sebe, volela je loptu. Kasnije, kada je malo bolje upoznala šta znači fudbal, poželela je da se upiše u fudbalski klub. Sa sedam godina bio je to FK “Orlići”, u Aleksandrovcu. “Mogu reći da sam se u fudbal zaljubila na prvi pogled!” – ističe. Nakon pet godina, sa treninzima nastavlja u kruševačkom “Napretku”. U sedmom razredu osnovne škole dobija poziv koji se ne odbija:

- Bio je to poziv najboljeg ženskog fudbalskog kluba u Srbiji - ŽFK “Spartak”! Tu sam i danas.

Marija je član reprezentacije Srbije i učenica Hemijsko-tehnološke škole, koja je bila njen prvi izbor.

- Odlična sam učenica i nimalo mi ne predstavlja problem fudbalska karijera, u smislu treniranja i učenja. Trudim se da sve svoje školske obaveze završim na vreme, a posebno mi je drago što profesori imaju razumevanja što se tiče treninga i izostanaka. Hvala im što mi izlaze u susret, a ja im mogu obećati da ću ispuniti njihova očekivanja i neću posustajati što se ocena tiče!

Dodaje da ima sjajne drugare i ono najvažnije – podršku razrednog starešine.

- Moja razredna Snežana Štetić uvek je tu za mene, daje mi vetar u leđa, velika mi je podrška s obzirom na to da su moji roditelji daleko...

ŽFK “Spartak” ispunio je njena očekivanja. Zadovoljna je treninzima, saigračicama i, naravno, trenerima: Renatu Pirši i Borisu Štetaku. Ipak, njene želje i planovi prerastaju lokalne okvire: “Želela bih jednog dana da svoju karijeru nastavim u nekom inostranom klubu!” – dodaje.

Kristina Nađ
IZ “KUTKA” U LABORATORIJU!

Fudbal je počela da trenira još kao šestogodišnjakinja, sa drugarima iz odeljenja. Prvi zvanični treninzi usledili su sa dečacima u FK “Mika Antić” u Pančevu, da bi prešla u FK “Voja Gačić“. Nakon poziva, postaje član tek oformljenog ženskog kluba - “Železničar“, takođe u Pančevu, da bi “Subotičanka” postala nakon prelaska u ŽFK “Spartak“, gde je i sada.

Kao učenica Hemijsko-tehnološke škole, ističe da su profesori fer i korektni prema svima, a “pogotovo prema nama, fudbalerkama, i hvala im na tome!”. Popularni “kutak” – Klub učenika u kojem u opuštenoj atmosferi i prijatnom ambijentu đaci provode svoje slobodono vreme, kao i laboratorije u kojima stiču nova znanja – omiljena su joj mesta! Ne krije da su planovi koje kuje vezani za nastavak karijere u inostranstvu, ali odmah dodaje da ne žuri nigde, jer “škola je na prvom mestu”...

Natalija Obradović
LOPTA JE DEO MENE!

Fudbal je počela da trenira sa sedam godina i od tada, fudbalska lopta “postala je važan deo mene” – ističe. Od treninga sa dečacima u FK “Budućnost”, preko FK “Voja Gačić”, sa devojčicama je prvi put zaigrala u ŽFK “Crvena zvezda”, zatim u ”Budućnosti”, a trenutno je članica subotičkog “Spartaka”. Hemijsko-tehnološka škola bila je njen prvi izbor i prva želja, i nije pogrešila!

- Škola mi se veoma dopada, profesori mi izlaze u susret zbog klupskih i reprezentativnih obaveza. Razredni starešina ima razumevanja i pravda mi izostanke. Najviše volim časove hemije u laboratoriji i volim da provodim vreme sa drugarima u Klubu učenika.

U njenim planovima obrazovanje i sport idu ruku pod ruku. “Želela bih da posle srednje skole upišem fakultet koji će spojiti moju ljubav prema sportu i učenju” – ističe.

Staša Đokić
TREĆA SREĆA

Kao i svako dete, prve fudbalske korake napravila je na ulici, još kao šestogodišnjakinja, igrajući se sa bratom. “Tako sam zavolela taj sport i ne predstavlja mi nikakav problem što važi za muški” - naglašava. Sa devet godina počela je da trenira u ŽFK “Jerina” u Smederevu; prešla u FK “Petlić”, gde je prvo igrala sa dečacima, a kasnije postaje član novoformiranog istoimenog ženskog kluba. Sa 15 godina prelazi u ŽFK “Spartak” iz Subotice, gde je i sada.

Iako Hemijsko-tehnološka škola nije bila njen prvi izbor, nakon Ekonomske i Politehničke, postala je naš đak i ispostavilo se da je to – treća sreća! I bukvalno.

- Zadovoljna sam školom, svi nam izlaze u susret i to mi je jako važno, sve mogu da postignem!

Nakon završene srednje škole, ova mlada, perspektivna fudbalerka planira da pređe u prvi tim “Spartaka” i za nekoliko godina ode u inostranstvo da igra...

Renato Pirša, trener i koordinator škole fudbala ŽFK „Spartak“
IZUZETNA KOMUNIKACIJA I SARADNJA

Ženski fudbalski klub „Spartak“ predstavlja sportski kolektiv najvišeg ranga, jer je desetostruki uzastopni šampion države Srbije i učesnik UEFA Lige šampiona za žene. “U klubu poklanjamo veliku pažnju radu sa mlađim kategorijama, od kojih imamo dosta državnih reprezentativki u svim mlađim uzrasnim selekcijama. U našem radu posebno mesto zauzima briga o obrazovanju naših igračica, jer smatramo da bez njega nema razvoja kompletne sportske ličnosti. Želimo da istaknemo izuzetnu saradnju i komunikaciju sa Hemijskom-tehnološkom srednjom školom (direktorom, sekretarijatom i, naravno, nastavnicima i profesorima), koja se ogleda u visokom nivou susretljivosti kada je u pitanju usklađivanje sportskih i školskih obaveza naših igračica i učenica ove škole. Škola je nedavno kompletno renovirana i kao takva predstavlja modernu školu, ne samo svojim prelepim spoljnim izgledom, nego i svojom kvalitetnom stručnom unutrašnjom organizacijom. Zbog svega toga ovim putem preporučujemo ovu školu svim mladim sportistima i sportistkinjama“ – poručuje Renato Pirša, glavni trener i koordinator škole fudbala ŽFK „Spartak“ Subotica.

 

Naši partneri