Sve aktuelnosti

ZDRAVI OBROCI U ŠKOLSKOJ PEKARI

Povodom Evropskog dana pravilne ishrane, u sredu, 16. novembra, u pekari Hemijsko-tehnološke škole, upriličena je akcija pod nazivom “Mladi kuvaju”, u okviru koje su učenici Medicinske škole i Gimnazije “Svetozar Marković” imali priliku da se oprobaju u pripremi zdravih obroka. Isti zanimljiv i “zdrav” zadatak učenike naše škole očekuje u četvrtak, 17. novembra.  

  • Predstavnici Zavoda za javno zdravlje Subotica: dr Nada Kosić Bibić, dr Karolina Berenji i nutricionista Nada Macura u školskoj pekarskoj radionici organizovale su radionicu “Mladi kuvaju”, koja je drugi deo projekta koji je započeo seminarem o pravilnoj ishrani, održanom u našoj školi – objašnjava prof. Danijela Mutabdžija.

Ona će, uz pomoć stručnjaka Zavoda za javno zdravlje, svoje kulinarsko umeće u pripremi zdravih obroka podeliti sa učenicima odeljenja II-1 (budućim prehrambenim tehničarima), u okviru blok nastave. Na meniju su slatki i slani mafine, razne salate i jela koja srednjoškolci vole, ali pripremana na zdraviji način.

Cilj nam je da podstaknemo decu da isprobaju neke namirnice koje inače retko ili uopšte ne koriste. Oni rado jedu mafine, ali najčešće one koji su pripremljeni isključivo od belog brašna. Danas su pripremali mafine koji su obilovali povrćem, a umesto belog, koristili su integralno brašno. Salatu su pripremali kombinujući različito povrće, voće i semenke. Srednjoškolci koji učestvuju u radionici naučili su kako da pripreme zdrav slatkiš, jer oni čuveni slatkiši koje  najčešće konzumiraju zapravo su prazne kalorije u kojima se ne nalazi ništa zdravo i korisno - objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.