Sve aktuelnosti

POKLON KNJIGE ZA PRVAKE

U skladu sa praksom uvedenom pre nekoliko godina, i ovog septembra svi učenici prvog razreda Hemijsko-tehnološke škole, koji nastavu pohađaju na mađarskom nastavnom jeziku, posredstvom Mađarskog nacionalnog saveta, dobili su na poklon zbirku tekstova i zadataka „Srpski kao nematernji jezik“ – priručnik koji je od velike pomoći i učenicima i nastavnicima. Svečanoj podeli knjiga, upriličenoj u sredu, 14. septembra, prisustvovala je Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta. Po njenim rečima, osnovna ideja i koncepcija knjige jeste da pomogne učenicima da nauče (lakše) da komuniciraju.

  • Prednost priručnika ogleda se u tome što se može koristiti i u heterogenim i u homogenim sredinama. U njoj ima materijala (zadataka i tekstova) koji se mogu koristiti tokom sve tri, odnosno četiri godine školovanja. Napisana je po načelima srpskog kao stranog jezika, što znači da može pomoći učenicima koji imaju slabo predzanje iz srpskog jezika, bez obzira na to koji im je maternji jezik – dodala je.

Podeli knjiga prisustvovala je i Monika Poljvaš, profesorka srpskog jezika u Hemijsko-tehnološkoj školi, koja je i jedan od potpisanih autora.

  • Od prošle školske godine knjiga je od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, i zvanično priznata kao priručnik za srpski kao nematernji jezik, i nalazi se u katalogu udžbenika – ističe prof. Poljvaš.

Uz našu koleginicu, kao autori priručnika potpisuju se i: Natalija Gavrić Ugarak, Selena Avdalović – Đureković, Kristina Boroš, Aleksandar Dognar i Aleksandar Slavov, od kojih je svako dao svoj doprinos u izradi ovog, više nego korisnog štiva.