Sve aktuelnosti

KOLIKO ZNATE O TKANINAMA?

Muslin, taft, saten, damast, brokat, tvid, pepito, pliš, kanafas, krep, inlet, flanel, keper… samo su neki od materijala čiji se uzorak nalazi na panou Hemijsko-tehnološke škole, koji su, uz pomoć profesorke Kate Suknović, osmislili i uredili učenici odeljenja I-15 i II-15, budući modelari odeće.

  • U okviru predmeta Tekstilni materijali učenice su izradile pano za nastavnu temu - Izrada tkanina, ispitivanje osnovnih karakteristika, svojstva i upotreba. Tokom časova teorije i vežbi u odeljenju II-15, usled raznolikosti tkanina i njihove primene, odlučili smo  pokazati neke od poznatih i popularnih tkanina - kako u svetu mode, tako i u njihovoj primeni u domaćinstvu. Tkanine su tekstilni proizvodi koji nam oplemenjuju i ulepšavaju životno okruženje – objašnjava prof. Suknović.

Pano koji je osvanuo „obučen“ u različite materijale, zanimljiv je, ne samo tekstilcima, već i svim učenicima i nastavnicima koji mogu da saznaju nešto više o pojedinim materijalima, na primer: keper je čvrsta, puna tkanina u dijagonalnom keper prepletu; sa obe strane je glatka, koristi se za izradu radnih odela i mantila. Ili flanel – vrlo mekana tkanina od pamuka ili vune u platno ili keper prepletaju, „čupavljena“ sa jedne ili sa obe strane. Može biti jednobojna, prugasta, karo i štampana. Koristi se za izradu pidžama, pokrivača, sportske odeće, posteljine...