Sve aktuelnosti

KOLAČI BUDUĆNOSTI

Ona je izabrala pravu školu za posao kojim će se baviti. Ovih dana završava teorijsku nastavu, a na praktičnoj, koja sledi, već se dokazala! Žofi Horvat, učenica odeljenja III-4, koji čine budući poslastičari, na XVIII Republičkom takmičenju ugostiteljsko-turističkih škola Srbije u kuvarstvu, poslastičarstvu i usluživanju, kako smo već pisali, osvojila je deveto mesto u ukupnom plasmanu, ali svojom panakotom - treće mesto iz praktičnog rada.

- Izrada panakote nije bila tako težak zadatak jer sam vežbala sa profesorkom Zitom Bunford, koja me je i pripremala za takmičenje. Tajna je u slatkoj pavlaci, vanillin šećeru i želatinu, a prepoznatljiv oblik panakote nastaje u kalupu dok se hladi u frižideru… - objašnjava Žofi.

Hemijsko-tehnološka škola bila joj je prva želja na listi. Otkriva da voli da pravi kolače, da peče, ukrašava… A u osnove ovog slatkog zanata uvela ju je mama - škola je bila nadogradnja. Sebe u budućnosti vidi kao poslastičara, ali pre toga želi da stekne još znanja:

- Moj cilj jeste da završim četvrti stepen i otvorim svoju poslastičarnicu!

Sve petice u dnevniku, učešće na takmičenju i marljivost koja je krasi, dokaz su da je realizacija planova već tu, na vidiku…