Sve aktuelnosti

JANA I CRVENA FASCIKLA

Profil na području Tekstilstvo i kožarstvo (tehničar – modelar odeće) bila je njena prva želja! I dodaće  - jedina. Zato joj nije teško da svakoga dana, od Bečeja do Subotice, putuje sat i petnaest minuta u jednom smeru – da bi prisustvovala časovima. A lakše je i lepše i profesorima koji vide i znaju da pred sobom imaju posvećenog učenika. Dodajemo – i talentovanog. Jer nema nastavnika koji nije primetio čuvenu crvenu fasciklu od koje se  Jana Petrović, učenica odeljenja I-15, praktično – ne odvaja. Šta li je u njoj, pitali smo je...

  • Tu su moji crteži, crteži modela - moj način izražavanja: crno, šareno... Crtam kako se u tom trenutku osećam i šta mi padne na pamet. Ranije sam na papiru veličine bloka broj pet, crtala devojku sa „prešarenom“ haljinom, sa sto detalja, sto čuda...

„Portfolio“ koji nosi sa sobom i crteži u njemu, sjajna su osnova za nadogradnju koja je čeka u srednjoj školi. Školi koju je jedva čekala da upiše.

  • Završila sam Osnovnu školu „Sever Đurkić“ u Bečeju. U osmom razredu u posetu su nam došli predstavnici Hemijsko-tehnološke škole iz Subotice, čija priča me je zainteresovala. Oduvek sam crtala, a kasnije počela i da se zanimam za odeću, crtala modele, spojila te dve stvari, pa je ovaj profil bio pravi izbor za mene! Dopalo mi se to što sam videla i čula na prezentaciji i odlučila da će – tehničar modelar odeće, biti moja prva i jedina opcija!

Danas se, kaže, raduje novom danu (iako ustaje u pet ujutru) i odlasku u školu. Tako će biti dok se ne oslobodi mesto u Domu učenika srednjih škola.

  • Ako izuzmemo odgovaranja i pisanje, sve mi se dopada, posebno časovi praktične nastave i tehnologije odeće, i konstrukcije i modelovanja, kod profesorki Ane Žigmanov Vuković i Kate Suknović. Volim da provodim vreme u „podrumu“ gde su radionice i čekam trenutak kada ću da sednem za šivaću mašinu!

Iako kod kuće ima šivaću mašinu, kaže da je ne koristi. Za njom su mnogo više radile njena baka i mama, koje su se, iako nisu po struci krojačice, bavile ovim poslom. Poslom koji joj je, izgleda, u genima.

  • U budućnosti bih volela da vidim sebe u nekoj maloj krojačnici, da započnem nešto svoje. U početku bih sebi ispunjavala želje, a kasnije i drugima. Neverovatno je šta se sve od samo jedne rolne materijala može napraviti...