„NAŠA“ IVA - STUDENT GENERACIJE!

Iva Toković, bivša učenica Hemijsko-tehnološke škole, koja je uz drugaricu Mariju Kovač, bila učenica generacije, nastavila je da niže uspehe i na fakultetu. Neskromno ćemo dodati – sasvim očekivano jer u Ivinom slučaju ništa nas ne iznenađuje, čak ni to da na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu (smer – inženjerstvo materijala) ređa sve same desetke, zbog čega je, između ostalog, proglašena za studenta generacije za školsku 2018/2019. godinu.

Jutro, telefon zvoni. Ne javlja se. „Spava Iva“ – saznajemo od tate, našeg kolege Svetozara Tokovića. I dok se pitamo kako može dugo da spava, a ujedno postiže sjajan uspeh, tek probuđena Iva objašnjava:

– Učim do kasno, noću, često do tri, četiri, čak i pet ujutru, zato duže spavam. Sada sam na trećoj godini fakulteta koji sam upisala bez prijemnog ispita zbog osvojenog drugog mesta na Republičkom takmičenju iz hemijske tehnologije u srednjoj školi. Hemijsko-tehnološka škola bila je odlična osnova za studije, puno sam naučila na časovima i pripremajući se za takmičenja. Zahvalna sam svim profesorima, imali su veliki pozitivan uticaj na mene, kako oni koji su predavali stručne predmete, tako i oni koji su bili zaduženi za opšte. Unapredili su me svi zajedno! Sve u školi sam volela, sve mi je značilo.

Kao studentu sa najvišim prosekom, Ivi je pripala prestižna titula koju bi sasvim sigurno zaslužila i da nije poništila ispite na kojima je prvobitno dobila ocenu – devet!

 Bilo je to dva puta kada sam izašla na ispit da vidim kako izgleda polaganje. Dobila sam devet i rekla sebi – ipak ću ovo spremiti za deset. Planiram master, a potom i doktorske studije – nastavak školovanja u svakom slučaju.

S obzirom na uspeh koji postiže, zanimljiv je njen odgovor na pitanje da li uopšte ima slobodnog vremena i kako ga “troši”:

 Imam puno slobodnog vremena! Sviram klavir, počela sam i da komponujem. Žao mi je što zbog situacije vezane za koronu trenutno nemamo sekcije na koje idem, ali nadam se da će se sve uskoro vratiti u normalu. Takođe nisam zapostavila ni sport kojim se dugo bavim – i danas igram stoni tenis.

Subotica joj, kaže, nedostaje. Jako. I škola koju je pohađala.

 Nakon što sam je završila, posetila sam školu nekoliko puta. Uhvati me nostalgija. Lepo je, razlika je ogromna, današnji učenici imaju sjajne uslove.

Sa drugaricom i ujedno koleginicom Marijom i dalje je svakodnevno. I ona je odličan student, dodajemo – Ivi za petama! A osim drugarica, veliku podršku pruža joj i porodica. Tata ne priča puno, ali tu je da uputi – prave reči:

 Ne daje mi neke posebne savete, njegova najčešća rečenica je – TI TO NAJBOLJE ZNAŠ!

I verujemo da je tako.

 

PROJEKAT UŠAO U FINALE:

Tri bivše učenice naše škole: Iva Toković, Marija Kovač i Ana Radić, nastavile su studije na istom fakultetu, a plod zajedničkog rada jeste projekat iz oblasti (ženskog) preduzetništva, koji su napisale nakon što su prošle obuku i kao najmlađe učesnice – ušle u finale, među deset najboljih!

 

20210219 01

 

20210219 02 

20210219 03

20210219 04

20210219 05

 

Naši partneri