Sve aktuelnosti

Novi profil u našoj školi - prehrambeno-biotehnološki tehničar: GDE PRIRODA SUSREĆE TEHNOLOGIJU

Prehrambeno-biotehnološki tehničar je novi obrazovni profil u Hemijsko-tehnološkoj školi, koji je zvanično na raspolaganju učenicima od 2024/25. školske godine. Reč je o profilu idealnom za sticanje znanja i veština za proizvodnju prehrambenih proizvoda, koji osposobljava učenike da nakon završetka školovanja budu konkurentni na tržištu rada, da nastave školovanje ili pokrenu sopstveni posao. Učenici nastavu pohađaju po dualnom modelu obrazovanja i dobijaju naknadu za učenje kroz rad! 

Prehrambeno-biotehnološki tehničar je adresa na kojoj priroda susreće tehnologiju, to je zanimanje budućnosti! Još od fermentacionih procesa koji su nam dali hleb i pivo, biotehnologija je oduvek težila prevazilaženju granica onog što je moguće, dok su prehrambeni tehnolozi uvek želeli da osvoje nove proizvode koji će oduševiti potrošače i po kojima će njihovo ime ostati zauvek zapamćeno.

Da li ste se zapitali kako nastaje hrana koju svaki dan kupujete u prodavnici, delite sa drugarima na velikom odmoru, jedete kada se cela porodica okupi na porodičnom ručku?  Da li ste poželeli da znate kako da razlikujete kvalitetne proizvode od onih manje kvalitetnih ili da bolje razumete deklaraciju koja stoji napisana na svakom prehrambenom proizvodu? Da li ste znali da se neki mikroorganizmi koriste za proizvodnju hrane i pića? Zapitali se kako bakterije mogu biti naši saveznici u proizvodnji hrane? Odgovore na ova pitanja i još mnogo toga saznaćete ako upišete smer - prehrambeno-biotehnološki tehničar!

Kao prehrambeno-biotehnološki tehničari imaćete priliku da budete inovatori, istraživači i kreatori. Da li ste spremni da izrastete u stručnjake koji će oblikovati budućnost hrane? 

Voleli biste da radite u naučno-istraživačkoj laboratoriji? U Srbiji je ove godine počela gradnja BIO4 kampusa koji donosi spoj biomedicine, biotehnologije i bioinformatike, u kome će se nalaziti naučne institucije i fakulteti, kao i predstavništva velikih svetskih biotek kompanija. Možda želiš da postaneš i ti deo budućnosti?

Pokušajte da odgovorite na sledeća pitanja:

Zašto se čokolada topi u ustima?

Koja je razlika između belog i integralnog brašna?

Zašto hleb raste dok se peče u rerni?

Zbog čega je neki sok bistar, a neki mutan?

Zašto nije opasno po zdravlje, već je čak i korisno, jesti “buđave” sireve?

Zašto kažu da je vino obično bolje što je starije?

Šta je bioinformatika?

Na neka pitanja možda znate odgovor, a na neka ne, i to je okej... Ali ako su vam pitanja zanimljiva i zanima vas odgovor, sigurno je da je za vas pravi izbor - prehrambeno-biotehnološki tehničar!